A 2019-ben minősített fesztiválok körében Beke Pál Nívódíjjal illetettek közül hárman szerepeltek a híreink között a minősítés lezárultával. Ezeket most fölidézzük és kiegészítjük.

Elsőnek a Mediawave, teljes nevén Tartóshullám / Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét kerül sorra. Valójában már el is kezdődött. Az együttlét honlapja szerint a fényírók online fesztiválja március 1. és április 27. között zajlik le. A zenés fizikai együttlétet április 28. és május 2. között szervezik Kiscsőszön és Mindszentkállán. “Figyelemreméltó – és ha a fesztivál-világunknak van regisztrált története, akkor történelmi jelentőségűnek nevezhető – az az irányváltás, amellyel a MW a klasszikus összművészeti fesztivál-modell passzív és szórakoztató jellegét meghaladva – részben megújítva – a közösségi együttlét preferenciája felé fordult.” – szól a minősítő.

Július 28. és augusztus 1. között lesz az Ördögkatlan 13. kiadása. A honlapon Lea emeli meg a kalapját a nívódíjas fesztivál előtt. “Az Ördögkatlan nem csak a művészeti tartalom, a magas minőség miatt kiemelkedő, hanem a helyi társadalmakra gyakorolt pozitív hatása miatt is: amellett, hogy serkenti a turizmust, így a helyieknek bevételt hoz, helybe viszi a kultúrát és kinyitja az ott élők világát; az elmúlt tíz évben megtanulták a messziről érkező, olykor furcsán öltözködő idegeneket el- és befogadni.” – egy mondat a minősítői jellemzésből.

A Szekszárdi Szüreti Napokat 2020-ban szeptember 17. és 20. között rendezik meg, ahogy ez a szemfüles ajánló portálokon már olvasható itt és itt. Várjuk, hogy a fesztivál honlapján föltűnjön Wirth Krisztina és Horváth István, akik az idei megrendezés arcai. A 19-e szombat esti folklórműsorban az idén is megválasztják a 2020. év szüreti táncos párját, amely egy évig viseli a címet, és 2021-ban lesznek a rendezvény arcai. “A műfajok komplexitása, a sokszínűségre törekvés mellett kiváló kezdeményezés a helyi intézmények és lakosság megszólítása, aktivizálása a szüreti felvonulás színpompás programjával, valamint a fesztiválhoz kapcsolódó versenyek, díjak meghirdetésével.” – így a minősítő.

Le a kalappal, Lea!