Időpont

2024. augusztus 23. – 2024. augusztus 25.

Helyszín

Pécs, Zsolnay Negyed

A pécsi Zsolnay Negyedben, mely Közép-Európa egyik legnagyobb kulturális centrumaként működik, 2024-ben immár tizenkettedik alkalommal, a nyári szünet utolsó hétvégéjén olyan egyedi programot kívánunk megvalósítani, ahol naponta 10.00-20.00 óra között a 0-14 éves korosztály számára kínáljuk a hasznos és szórakoztató szabadidő eltöltés lehetőségeit. Célunk kettős: egyrészt a gyermek korosztály – és ezzel együtt természetesen a szülők, nagyszülők bevonzása a Negyedbe olyan rendezvények segítéségével, melyeknek fókuszában a művészeti-kulturális értékek megismerése, a környezettudatosság, az interaktivitás, az esélyegyenlőség állnak, másrészt a régió és az ország legkiválóbb előadóművészeinek segítségével kívánjuk elérni, hogy a mai gyermekek a későbbiekben a kulturális programok értő befogadóivá váljanak.

Fesztiválunk központi kategóriája, kulcsszava a játék. Olyan komplex, minőségi programot kívánunk nyújtani, mellyel olyan világot teremtünk meg, ahol „semmi sem lehetetlen”. A gyerekek játszanak ép és sérült társaikkal, a különböző generációk együtt játszhatnak, játszunk a természet csodáival, állatokkal és különleges bábokkal, de játszunk a formákkal, a színekkel, fantáziánk csodavilágával. Fesztiválunk fontos értéke a „gyermeki látásmód” megőrzése, a játékos, intuitív, élményszerű tapasztalás erősítése az alkotási folyamattal karöltve.

A 4 hektáron elterülő Zsolnay Negyed kiváló infrastrukturális hátteret nyújt a program megszervezéséhez. A szabadtéri játszóterek és sportpályák, a jelentős zöld területek mellett az itt található Planetárium, az Interaktív Varázstér, a Bóbita Bábszínház, az E78 1000 fős rendezvényterme, a Pirogránit udvar szolgálnak helyszínéül az eseményeknek. Mivel a régióban nincs ilyen jellegű, kifejezetten ennek a célcsoportnak szánt rendezvény, felkutatunk minden olyan helyi és országos programlehetőséget, melyek számot tarthatnak a gyermek korosztály érdeklődésére. Meggyőződésünk szerint a művészetek és a tudomány eredményeinek megismertetése interaktív formában, az életkori sajátosságokhoz igazítva, leköti a figyelmüket, felkelti kíváncsiságukat, beindítja fantáziájukat. Nem titkolt célunk, hogy szórakoztató programjaink is hordozzanak olyan hozzáadott értéket, ami célcsoportunk intellektuális/ érzelmi fejlődését is szolgálja, ezért az ország legjobb gyermek műsorait és előadóit hívjuk meg a fesztiválra.