Támogatást és áfacsökkentést kérnek a járvány által sújtott kulturális szervezetek abban a közös állásfoglalásban, amit a korábban ismertetett egyeztetés nyomán a Music Hungary, a Magyar Fesztivál Szövetség és a MARESZ a Magyar Turisztikai Ügynökséghez intézett. A sajtóban és a hírportálokon MTI nyomán közzétett felhívás szövege ezen a linken érhető el.

A felhívás központi eleme a következő kérés:

Minden olyan piaci szereplő (a pontos TEÁOR szerinti kör a mellékletben), amelynek a 2020. március 1. – 2021. március 1. időszakra eső nettó árbevétele legalább 50%-kal alacsonyabb volt, mint a megelőző év azonos időszakában, valamint nem áll csődeljárás vagy végelszámolás alatt, jogosulttá válik egy olyan támogatásra, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20%-a. A jogosultak a vonatkozó időszak lezárt könyvelése (ennek hiányában eredmény-kimutatásaik) alapján az értékesítés nettó árbevételének összehasonlításával igényelhetnek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást. Amennyiben az így kalkulált támogatás összege meghaladná az 50 millió forintot, akkor az e feletti támogatási összeg nem lehet nagyobb, mint a szervezet 2020-as évre eredménykimutatás alapján igazolt vesztesége.

Ezen egyszeri intézkedések mellett, a sikeres újraindulás és kilábalás érdekében, kérjük a Music Hungary és a PWC által bemutatott hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális ÁFA bevezetését, 2021. március 15-től.

A felhívást aláírásával több száz szervezet támogatja. További fesztiválok csatlakozását a fesztivalszovetseg@fesztivalszovetseg.hu címen lehet jelezni az alábbiak szerint:

• Fesztivál neve
  • A fesztivált szervező cég/intézmény neve
  • A csatlakozási szándékot jelző személy neve