Fesztiválminősítés, mint a szakma kiválósági védjegye

Mindig aktuális téma a hazai fesztiválok minősége, profizmusa, a szervezők elkötelezettsége, szakértelme, és ha az ember ilyen témában gondolkodik, szakmabeliként rögtön eszébe is jut a Magyar Fesztivál Szövetség által gondozott Fesztiválregisztrációs- és minősítési Program.

A Program több mint tíz éves múltra tekint vissza, 2008-as létrehozása óta a hazai fesztiválszakma szinte teljes egésze megismerkedett a rendszerrel és valamilyen módon csatlakozott is hozzá. A csatlakozás valójában regisztrációt jelent, amit egy erre kifejlesztett weblapon (fesztivalregisztracio.hu) tud végrehajtani minden szervező, és amely regisztráció egy jelképes díj megfizetése után élővé válik. Érvényes regisztrációval rendelkező fesztivál kérheti a minősítését. Fesztiválok minősítése fesztiválszervező szakemberek által, személyesen magán az adott fesztiválon történik. Ez egyfajta személyes konzultáción alapuló, de objektív kritériumrendszer alapján mérő rendszer, ami a szervezők felé a külső szakértő szem bevonását a közönség és a döntéshozók számára pedig a minőségbiztosítást jelenti.

A Magyar Fesztivál Szövetség a nyár fesztivál főszezonban nem tart havi rendszerességgel elnökségi üléseket, ilyenkor a fesztiválminősítőké a főszerep. Maguk az elnökségi tagok is rendre vállalnak minősítési feladatokat. 2019-ben 16 minősítési kérelmet fogatott be a rendszer, melyek nagy részén már túl a minősítő gárda, a folyamat értékelési része következik, majd a hagyományosan év végén rendezett MFSZ évadzáró konferencia díjátadó pillanataiban vehetik át az adott év minősített fesztiváljainak főszerezői a minősítésért járó oklevelet.

A „Minősített Fesztivál” védjegy három évig érvényes, a minősítés időpontjától, utána újra folyamodni a megújításért. A Fesztiválregisztrációs- és Minősítési Programban jelenleg 54 érvényes minősítéssel rendelkező fesztivál található.

A 2019-ben minősülő fesztiválok névsora:

Anna fesztivál
Avasi Barangolás
Budapest Folkfest
Debreceni Bor- és Jazznapok
Debreceni Virágkarnevál
Hetedhét Hatvan Mesefesztivál
Hungarikum Fesztivál
KisEgér Fesztivál
Mórikum Kultúr-fröccs fesztivál
Ördögkatlan fesztivál
Pünkösdi Hal- és Vadünnep
Szekszárdi Szüreti Napok
Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál
Szentendrei Pestisűző Fesztivál
Tartóshullám/MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét
Zsigmond Vilmos Filmfesztivál