Elhunyt Gedeon József kollegánk.

Fanatikusan hitt a SZÍNHÁZBAN, fanatikusan és maximálishozzáértéssel szervezett fesztivált (Gyulai Várjátékok), fanatikusan képviseltea nyári szabadtéri színházak szakmai érdekeit a Szabadtéri Színházak Szövetségében és – az EurópaiShakespeare Fesztiválok Hálózatának alapítójaként – fanatikusanfoglalkozott a Nagy Mester hazai és nemzetközi kultuszának további erősítésén.

1995 óta több száz idősebb és kezdő színész, rendező kapottlehetőséget a Gyulai Várszínház produkcióiban való részvételben, több százkülönböző előadás,koncert, kiállítás köszönhető szervezői – és mindig a  minőségre törekvő – képességeinekköszönhetően.

2008-ban részt vett a Magyar Fesztivál Regisztrációs- ésMinősítési Program megalapításában és aktív szerepet vállalt azElőadó-művészeti Törvény létrehozásában is.

Az élet úgy hozta, hogy több alkalommal is dolgozhattamvele. Oldaltáskájával gyakran látogatott Kapolcsra – mint mindenütt –  tüzetesen és alaposan végignézte ahelyszíneket és az előadásokat.

Az Új színházi Szentivánéji álom előadásunk „társ-producere”volt, jártunk Craiovában, vonatoztunk Gdanksba, buszoztunk Neussba.

A „200 éves” Erkel évfordulóra egy különleges szimfonikusprojektre kért fel, együtt izgultunk a várszínházi premier estéjén neves hazaizeneszerzőkkel és előadóművészekkel, küzdve az örök gyulai ellenséggel, aszúnyogokkal.

Profizmusa, higgadtsága és kemény tárgyalóképessége legendása fesztivál szakmában.

Most már – sajnos – csak múlt időben beszélhetünk róla..

 

Márta István