Az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) két videókonferenciát szervezett a válsághelyzet tárgyában, egyet a nemzeti EFFE-csomópontok, egyet pedig az EFA-tagok számára. Itt olvasható az utóbbi olvasmányosan szerkesztett emlékeztetője angolul. Szemelgetve az elhangzottakból:

A legkorábbi elmaradt fesztiválok közül a Friuliban honos Mittelfestet márciusról szeptemberre halasztották, amit a flamand Klarafest nem kockáztat. Mindkettőnél a támogatók meggyőzése van napirenden, hogy ne vonják vissza a pénzt. A többség hajlik rá, de így is szigorú elszámolást kér a fölhasználásról. A megállapodás része, hogy az elmaradt föllépések után is fizethetnek valamennyit a művészeknek. E tárgyban mindkét helyen számítanak kormányzati intézkedésre is.

A belga kormánynál előkészületben van egy rendelet, ami alapján a fesztiválok egységesen bocsáthatnak ki két évre érvényes utalványt a befizetett jegyek ellenében. (De aki igényli, annak vissza kell adni a jegy árát).

Ugyanezt tervezi a holland kormány is. Pozitív fejlemény, hogy egy régebb ideje létező kulturális ernyőszervezet, a Kunsten ’92 bírja a tágan értelmezett kulturális ágazat valamennyi szereplőjének a bizalmát, és egy öt fős bizottság a teljes szektor nevében tárgyal a kormánnyal, a kulturális tárcán kívül a többi érintett minisztériummal is. Első lépésben elérték, hogy az idei évre előirányzott valamennyi kulturális támogatást soron kívül és teljes összegben szétosztották. Jelenleg az egyik fontos kérdés a szabadúszók kompenzálási rendjének a kialakítása.

A finn fesztiválszövetség igazgatójától reméltük a legkézelfoghatóbb tájékoztatást, mivel a hírek szerint ők tartanak a legelőrébb. Sajnos Amberla úr  épp a miniszterrel találkozott a második konferencia idején.

Krakkó helyettes polgármestere is részt vett. A lengyel városok minden ügyben, így a kultúrában is nagy önállósággal bírnak. A krakkói fesztiválok hatezer ember állását érintik, részben vagy egészben. Az idei előirányzatok 40%-át azonnal szétosztják, elsősorban a foglalkoztatottak érdekében. Támogatják a fesztiválokat a korábbi programok digitalizálásában, ami technikai megújítást (remastering), jogdíjakat és egyebeket érint.  Kapcsolatot keresnek az Unióval, ahonnan a turisztikai segélyprogramok keretében remélnek támogatást. (A krakkói fesztiválok gyűjtő oldaláról való a lenti jobb oldali kép.)

Beszámolt két szakmai szövetség, amely európai szinten hangolja össze a folyamatokat: az On-the-Move és a Pearle. Utóbbi szólt az európai turisztikai ernyőszervezettel való szoros együttműködésről.