A szövetség elnöke nyílt levéllel fordul az MFSz tagjaihoz, melyben javaslatokat kér a járványhelyzet idején született kreatív megoldások példáira. Ezek között egyaránt szerepelhetnek a kényszerszülte alkalmazkodás jó példái, vagy az elmaradó megrendezés helyett végzett – a fesztivál értékeinek megőrzésére és a jövőre irányuló  – tevékenységek. Javaslatot a díjra bárki tehet, beleértve saját fesztiválját is. Az elnökség külön számít a szakmai tagozatok keretében történő egyeztetésen alapuló ajánlásokra. 

Az MFSz elnöksége március 16-ig várja az ajánlásokat, „Fesztivál helytállás 2020” tárggyal a fesztivalszovetseg@fesztivalszovetseg.hu címre, a javasolt fesztivál elnevezésével és az ajánlás néhány soros indoklásával.

Az elnökség a beérkező javaslatok közül választja ki a Beke Pál Nívódíj 2020. évi nyerteseit.

A levelet itt olvashatják

Tisztelt Kollégák, kedves Barátaink!

2020-ban a koronavírus a fesztiváléletünket is alaposan megtépázta. Valamilyen módon mindenki kárvallott. Az is, aki hosszú bizonytalanság és kompromisszumok árán végül eljutott a megrendezésig, de főleg azok, akiknek kényszerű okból elmaradt a fesztiváljuk.

Más – a pandémia előtti normális időkben – ilyenkor szoktunk visszatekinteni az elmúlt fesztiválévadra, és az éves közgyűlésünk alkalmával az adott évben minősített fesztiválok közül Beke Pál Nívódíjjal jutalmazzuk a legkiválóbbakat.

Mit tehetünk az idei esztendőben? Csak remélni tudjuk, hogy nemsokára megtarthatjuk „normális” közgyűlésünket, ahol újból szemtől-szemben találkozhatunk. 2020-ban, érthető okból, alig volt minősítés. Milyen mércével mérjük a kiválóságot ezután az extrém, kihívásokkal terhes esztendő után?

Alighanem az extrém kihívásra adott példaértékű válaszok érdemlik meg leginkább a közös figyelmet és az elismerést.

Ehhez kérjük a segítségeteket!

Szövetségünk elnöksége keresi a járványhelyzet idején született kreatív megoldásokat.

Ezek között egyaránt szerepelhetnek: a kényszerszülte alkalmazkodás jó példái, vagy az elmaradó megrendezés helyett végzett – a fesztivál értékeinek megőrzésére és a jövőre irányuló  – tevékenységek. Javaslatot a díjra bárki tehet, beleértve saját fesztiválját is. Külön számítunk a szakmai tagozatok keretében történő egyeztetésen alapuló ajánlásokra. 

Az ajánlásokat mától egy hónapig, március 16-ig várjuk „Fesztivál helytállás 2020” tárggyal a fesztivalszovetseg@fesztivalszovetseg.hu címünkre, a javasolt fesztivál elnevezésével és az ajánlás néhány soros indoklásával. Az indoklás térjen ki rá, hogy a szóban forgó fesztivált hogyan érintette a járványhelyzet, és arra milyen kreatív megoldást talált.

Elnökségünk a márciusi ülésén szemlézi a javaslatokat és felkéri a kiválasztott fesztiválszervezőket, hogy prezentáció formájában mutassák be a közfigyelemre és elismerésre szolgáló tevékenységüket. A prezentációk beépülnek a tervezett tavaszi közgyűlés programjába és körükből kerülnek ki a nívódíj várományosai, melyet az idén „Fesztivál helytállás 2020” címen oszt ki a Magyar Fesztivál Szövetség. 

Üzenetünk alján olvasható azoknak a „hagyományteremtő” nyerteseknek a listája, akik a korábbi években átvehették a Beke Pál Nívódíjat és a vele járó Lea kalappal című Szurdi Éva kerámiát.

Márta István – elnök

A Beke Pál Nívódíj eddigi nyertesei

2019

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Héttorony Fesztivál

Ördögkatlan

Szekszárdi Szüreti Napok

Tartóshullám / MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

2018

Bach mindenkinek

Muzsikál az Erdő

Panyolafeszt

Veszprémfeszt

2017

Kolozsvári Magyar Napok

Paloznaki Jazzpiknik 

Rosalia Fesztivál 

Zsolnay Fényfesztivál

A képen Holló Barnabás Wesselényi Miklósnak az 1838-as pesti árvízben mutatott helytállása előtt tisztelgő domborműve.