Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban tartotta évzáró szakmai napját és a hazai, ill. az európai minősítési díjak átadását a Magyar Fesztivál Szövetség kedden. A Magyar Fesztivál Szövetség rendezvényei alkalomról alkalomra egyre több fesztiválszervezőt vonzanak, ezúttal is közel száz kulturális szakember gyűlt össze Magyarországról és a határon túlról.

Az esemény programja a Fesztivál „Katedra” névre keresztelt programcsomaggal kezdődött. A szép számban megjelent fesztiválszervezők és kulturális szakemberek első kézből kaphattak gyakorlati, hasznos tanácsokat a sikeres pályázáshoz, a szakhatósági megfelelések teljesítéséhez és érdekes esettanulmányokon keresztül ismerkedhettek egy-egy hazai fesztivál sikertörténetével.

Az NKA részéről a Fesztivál „Katedrán” előadást tartott Spilák Klára kommunikációs referens  és Hajas Gizella, a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának titkára.  Faragó Hilda, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatóját követően, Kertész Csaba, az Artisjus képviselője ismertetett különböző – a fesztiválokat érintő – információkat. A hazai best practice előadást ezúttal Bódor Edit – a többek között a debreceni Virágkarnevált szervező Főnix Nkft.. ügyvezetője – tartotta.

A nap második felében a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Művészeti Akadémia közös fesztivál kutatását ismertette Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.
Ezután az ünneplés került a fókuszba, hiszen a délutáni program gerincét a hazai és nemzetközi fesztiválminősítési elismerések díjátadója adta.
A ceremónia első részében a Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program tanúsítványait vehette át 22 hazai és határon túli fesztivál igazgatója, szervezője. 
Ezt követően az Európai Fesztiválok Szövetségének (EFA) nemzetközi minősítési programjának díjazottjai következtek. Az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt második értékelési időszakában 30 magyar fesztivál is kiérdemelte a „Remarkable Festival” címet. 

Márta István a Szövetség elnöke méltán emelte ki, hogy ez az eredmény nemzetközi szinten is Európa élmezőnyébe juttatta hazánkat. „Nagyon nagy öröm és egyúttal remek szakmai visszaigazolás, hogy a hazai fesztiválok a nemzetközi megmérettetésben is helyt tudnak állni. A nemzetközi zsűri az egyediséget, az önálló arculatot, a minőségi tartalomban való gondolkodást díjazta.  Az idei évben a győri Öt Templom Fesztivál – azon túl, hogy a „Remarkable Festival” elismerésben részesült, a 715 fesztivál közül fölkerült a 26-os Laureate Festivals (koszorús) listára is.  Komoly nemzetközi siker mindez a szakmának! Gratulálok minden minősített fesztiválnak!” – mondta el zárszavában az elnök.