Időpont

2023. augusztus 01. – 2023. augusztus 05.

Helyszín

Beremend, Mokos, Nagyharsány, Szoborpark, Vylyan

Tizenhat évesek lettünk, kezdünk felnőni. Bár növekedni nem feltétlenül akarunk, inkább csak jobbak lenni: „jobbik részünkkel” fordulni egymáshoz, helyiek, vendégek, munkatársak felé. Cseh Tamás és Bereményi Géza dalát idéztük, nem véletlenül: Tamás túl azon, hogy Törőcsik Marival immár örökös védnökünk, 2023-ban lenne 80 éves. Az idei Katlan fókuszában ő áll, illetve mindaz, ami őt közénk hozva színesíti a Katlant.

Ilyen lesz például a Bakonyi Indiánok című kiállításunk vagy az Iskola utcai albérletet idéző Cseh Tamás Szoba, ahol dalszövegeket írhattok Tamás dallamtöredékeire, ilyen lesz sok-sok koncert, köztük a „Füst a szemében”, a „Másnap” és számos zenekar koncertjének – köztük a 30Y, a Kiscsillag, az Esti Kornél… – gyöngyszeme lesz néhány dal, amit Tamás és Géza írtak, és amiket Lovasi Bandiék, Beck Zoliék és mások elénekelnek nekünk.

2023 Díszvendége lesz Másik János, a Magyar Zene Háza és a tízéves Jurányi. A magyar underground univerzális tehetsége, Másik János rég rászolgált már a címre, míg a tavaly már a nagyharsányi templomot elfoglaló Magyar Zene Háza idén külön színpadot is kap Beremenden. A Jurányi Ház, a függetlenek menedéke pedig sok-sok szabad és fiatal alkotó színházi előadásait hozza közénk.

És persze sok-sok szeretett ismerős helyszín és csapat: Both Miklós Udvara, a Pécsi Bölcsész Udvar, a Hagyományok Háza, a Vylyan Terasz irodalmi és jazz-délutánjai… Miközben „elsőbálozókra” is számítunk, mint például a világhírű színházi rendező, Tim Carroll színházi workshopja, a francia Kaophonic Tribu koncertje, a Freak Fusion zsonglőr tanodája és kortárs cirkusza – és régi-új csapat lesz köztünk: az Apertura Társulat, a k2 Színház „reinkarnációja”.

Minden nehézség közepette, maradunk, akik voltunk, legalábbis szeretnénk lenni: szívirányból megszólaló, mezítlábas, szabad és derűs pont az életben. Ördögkatlan Fesztivál. És pont.