Időpont

2024. július 12. – 2024. július 14.

Helyszín

Hortobágy, Máta

A három napos programsorozatra várják a lovassportok és a népi hagyományok kedvelőit. Múlt és jelen találkozása a délibábos Hortobágyon, a csikósok földjén. A pályán a lovaké, de a bográcsban a szürkemarháké a főszerep.

A Hortobágyi Lovasnapok az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt és működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

A Hortobágyi Lovasnapok fél évszázados múltjával az országos szintű lovas rendezvények nagy öregjének számít: az 1671 óta fennálló ménes területén a régi lovasnapok hangulatát megőrizve, ugyanakkor napjaink lovas életének többféle szegmensét bemutatva zajlanak majd az események, melynek kiváló hátteret és keretet nyújt a hortobágyi puszta, mely 1999 óta a Világörökség része. A látogatók szurkolhatnak a vágtán és a versenyeken, továbbá az ország több pontjáról érkeznek csikósok, hogy összemérjék tudásukat. 

A Hortobágyi Lovasnapok a magyar lovasélet összegzése, melyben a profi lovasok éppúgy beletartoznak, mint az amatőrök és a lókedvelő felnőttek és gyerekek.