Időpont

2024. április 27. – 2024. május 15.

Helyszín

Budapest

Wayne Shorter a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”  Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda. A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. És hiszünk abban is, hogy az igazi kulturális értékeket nem maszatolhatja össze politika, közéleti viták tömkelege, a valódi kulturális értékek nem lehetnek sem jobb- sem baloldaliak. 

A kultúra mindenkié, mindannyiunké. 

A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat. Hogy az éppen akkor megszülető „felhő a legszebb mintázatú legyen”… A fesztivál alapításakor is az volt a célunk, hogy összefogásra ösztönözzük a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor 12, idén már 18 helyszínen szólal meg a jazz. Köztük számos különleges programhelyen, és többször meglepő időpontban is. 

Ebben az esztendőben az európai jazzt helyezzük fókuszba, egyrészt az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója miatt, másrészt pedig az igazán izgalmas dolgok most már egyre inkább ezen a kontinensen történnek. Mondhatnánk: lassan itt van Amerika. A JazzFest Budapest programjain számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok. Színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok. A nagy öregek és a középgeneráció mellett ugyanis felnövőben van egy rendkívül tehetséges, energikus fiatal csapat, érdemes rájuk is figyelni.

Johnny Griffin amerikai szaxofonos mondta: „A jazz olyan emberek által olyan emberek számára készített zene, akik úgy döntöttek, hogy a körülmények ellenére jól érzik magukat.” Hogy éppen milyenek a körülmények, azt döntse el ki-ki saját maga, de a JazzFest Budapest programjain minden körülmények között érezzék jól magukat!