Időpont

2024. június 29. – 2024. június 29.

Helyszín

2750 Nagykőrös, Ceglédi út 21. (Cifrakert)

Ha möggy, akkor Kőrös! (Meggy helyett möggy!)

Jöjjön el, kóstolja meg Ön is, és rájön, amit mi már tudunk, a kőrösi möggynek nincs párja!

Magyarországon számos település büszkélkedhet helyi jellegzetességgel. Nagykőrös városa sem kivétel ez alól. Miért éppen a „möggy lött” és maradt a kőrösi homok nem minden ok nélkül elhíresült kertészeti produktuma? A méltán nevezett gyümölcsünk itthoni hírnevét a budapesti Általános Kiállítás alapozta meg, ahol 1885-ben minden díjat elnyert. Ezt az adottságot megragadva tovább szőttük a „möggy” kultúráját Nagykőrösön. Az I. Kőrösi Möggyfesztivált 2014-ben rendezték meg. A látogatói visszhangok igen pozitív hatására felbuzdulva minden év június utolsó hétvégéjén kerül sor a Kőrösi Möggyfesztiválra.

Ilyenkor a főszerep a meggyé, kapható minden, ami meggyből készül a meggyes szalámitól, a meggyes sajtokon keresztül a meggyes rétesig. Természetesen az italkínálatból sem maradhat ki eme hozzávaló, kaphatóak különféle meggysörök, meggyborok és meggypárlatok is. Kifejezetten családi rendezvény, hiszen gasztronómiai jellegéből adódóan mindenki számára kínál programot, szórakozási lehetőséget. A gyermekprogramoktól, játékoktól a felnőtteknek szóló lehetőségekig minden korosztály igényeinek eleget kívánunk tenni. Széles társadalmi rétegek, korosztályok, hátrányos helyzetben élők elérését szolgálja, hogy rendezvényünk ingyenes. A fesztivál helyszíne a Cifrakert, mely a város kedvelt pihenőhelye, ligetes parkja.

A szombati nap délelőttjének fő programpontja a főzőverseny, amikor több kategóriában lehet indulni mindennel, ami szintén a meggyhez kapcsolódik. Lehet meggybefőttet, meggylekvárt, meggyes palacsintát, meggyes pitét, meggyes rétest készíteni. Terítékre kerülnek különböző meggyes főételek, meggyes sültek is. A programsorozat egyediségét az adja, hogy a méltatlanul elfeledett gyümölcsöt, a meggyet helyezi a középpontba és jeleníti meg azt az elkészített ételeken, italokon és a hagyományok felelevenítésén keresztül. Fontos célja a fesztiválnak az egyedi, sajátos magyar alkotás, termék bemutatása, felhívni a figyelmet a magyar, nemzeti értékekre. A fesztivál erősen és több szálon kötődik a helyi sajátosságokhoz és hagyományokhoz, bemutatja a helyi jellegzetességeket a gasztronómiában. Az ízes falatok és italok fogyasztása közben színes programcsokor: étel- és italbemutatók, illetve elismert hazai fellépők teszik még kerekebbé ezt a napot. Már hagyománnyá vált, hogy évente meghirdetjük a „Nagykőrös kedvenc meggyes sütije” receptversenyt, melynek győztes alkotását a rendezvény teljes ideje alatt meg lehetett vásárolni.

Számos kísérő program várja a látogatókat. Az egész terület családi élménytérré válik. A kirakodóvásárban a magyar népművészet termékei, tárgyai is megjelennek, a kézművesek utcájában a kikapcsolódni vágyók régi mesterségek termékeiben gyönyörködhetnek, mely termékeket meg is vásárolhatják. Aki különleges, egyedi termékeket szeretne magával hazavinni, itt biztos megtalálja.

A rendezvényen korosztályokon átívelő a célcsoport, a város és a térség lakosságán túl országos szinten is. A színpadi programokban megjelennek a helyi művészeti csoportok, illetve a helyi civil szervezetek is tevékenyen bekapcsolódnak a programba. Napzárásként fergeteges élő koncertek várják a szórakozni vágyókat.