Időpont

2024. szeptember 19. – 2024. szeptember 21.

Helyszín

Cegléd, Kossuth tér - Eötvös tér

Háromnapnyi reformkor Kossuth városában

Cegléd lakói mindig is büszkék voltak történelmi örökségükre. Melyek közül egyik legfontosabb a Kossuth-kultusz hagyományának őrzése és éltetése, ami Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-i toborzóbeszédéhez köthető. Ezt a történelmi eseményt idézzük fel 1996 óta évről évre a környék egyik legrégebbi fesztiváljával, a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivállal.

2024-ben szeptember 19-21. között a szokásokhoz híven minden Kossuthról és a reformkori élet felelevenítéséről szól majd ismét Cegléden. A háromnapos programsorozat egyik egyedülálló eleme a Kossuth-konferencia, melyen a ceglédi emlékek, a helyi értéktár elemei, a 48’as katonai hagyományok részletei kerülnek gorcső alá. A rendezvény harmadik napján életre kel egy katonai tábor, ahol hagyományőrző gyalogosok, tüzérek és huszárok gondoskodnak a korhű hadi élet megelevenítéséről. A fesztivál talán leglátványosabb eleme a hagyományőrző felvonulás. Cegléd egyik főutcáján kisérhetik végig és csodálhatják meg a több száz fős korhű ruhába öltözött menetet az érdeklődők. A felvonulás után, a Kossuth téren térzene, díszsortűz és ünnepi beszédek várják a látogatókat. Egy imitátornak köszönhetően Kossuth maga is megelevenedik, díszszemlét tart, és felidézi a híres ceglédi beszédet.

A katonai hagyományőrzés és reformkori múltidézés mellett, három napon át színpadi előadások, népzenei programok, könnyű és világzenei koncertek, kézműves foglalkozások, játékpark, kézműves vásár, Kossuth Trafik és Ízek utcája várja a látogatókat.

Részletes program: www.kossuthtoborzo.hu