Időpont

2023. január 26. – 2023. február 05.

Helyszín

Apolló mozi

A 110 éves Apolló mozi Magyar Filmszüretén az előző év legjobb hazai mozifilmjei kapnak főszerepet legalább 10 napon keresztül. A fesztivál szinte minden napján közönségtalálkozóval várja nézőit, melyek során rengeteg érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából.

A debreceni Magyar Filmszüret az ország egyik legnagyobb hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja. Műsorra kerülnek a legnézettebb filmek, de a visszatekintő vetítések mellett, a hagyományoknak megfelelően, több film is a Filmszüreten debütál először az Apolló moziban, premier előtti vetítések keretében. A moziélmény mellett, minden nap kísérő programok és közönségtalálkozók egészítik ki a mozgófilmeket, ahol az alkotókkal, rendezőkkel, színészekkel beszélgethetnek az érdeklődők.

Szintén hagyománnyá érett a Filmszüreten, hogy neves magyar alkotók vállalnak védnöki feladatokat a fesztiválban, beállva a magyar film népszerűsítése mellé.

A magyar film a 90-es évektől kezdve az új nemzedék mindennapjainak értelmére és céljaira keresik a lehetséges válaszokat, továbbá a lélek mélyén lapuló pszichológiai tartalmakkal töltik meg a képkockákat. A magyar filmkultúrának ismét egy olyan termékeny időszakában élünk, amikor nemzetközileg elismert magyar alkotásokra lehetünk büszkék, ifjú titánok mutatják meg tehetségüket, és műfajok virágoznak fel újra: a krimirajongók örömére a magyar filmgyártás is ismét felfedezte a műfajban rejlő értékeket, miközben lenyűgöző lélektani drámák születnek a filmvásznon, valamint az elmúlt években készült dokumentumfilmek újabb és újabb arcát mutatják meg hazánknak.