Időpont

2023. október 18. – 2023. október 31.

Helyszín

Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely

Nemzetiségi Színházi Kollokvium – mely kétévente kerül megszervezésre a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban – Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosít a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megszervezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást.

Bár kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiadása.

Az utóbbi kiadások legfőbb újdonsága, hogy a hivatásos színházak mellett független színházi társulatok is meghívást kapnak, ugyanakkor határon túli kisebbségi nemzetiségek színházai (pl. Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Cinka Panna Cigány Színház, a szarvasi Cervinus Teatrum) is jelen voltak a Kollokviumon.

Ilyen értelemben az általában 23 színházi előadást, könyvbemutatókat, koncerteket, könyvvásárt és workshopokat tartalmazó rendezvény többek között azt is megpróbálja körüljárni, hogy mit jelent ma kisebbségi közösségbe születni, mitől lehet sajátos számunkra a közép-európai létezés.