Augusztus 15, a kereszténység egyik jeles napja: Mária mennybemenetelének ünnepe, a magyar hagyomány szerint Nagyboldogasszony napja. Ehhez a határhoz kötötte az április 30-i kormányinfón Gulyás Gergely a fesztiválokat érintő következő korlátozást: “augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.”

Mindazonáltal ez csak szóbeli intelem (utasítás?), ugyanis sem augusztus 15-e, sem az ötszáz fős korlát nem szerepel a Magyar Közlönynek a koronavírus járvánnyal foglalkozó egyik számának (2020. 56, 69, 85, 96.) egyik rendelkezésében sem. A fesztiválszervezők természetesen irányadónak tekintik a miniszterelnökséget vezető miniszter szavait és végleg lemondták a jelzett nap előtti fesztiváljaikat. Nagy a bizonytalanság ugyanakkor a Nagyboldogasszony napja utáni időszakot illetően. Sajátos helyzetben vannak azok a fesztiválok, amelyek programja eredetileg átfedné augusztus 15-ét. (Ilyen a fehérvári Királyi Napok, ami a nyitóképen szerepel.)

Frissítés az EFFE csomópontok péntek délelőtti zoom-tanácskozása nyomán. Egy sor országban hasonló bizonytalanság közepette léteznek a fesztiválszervezők, meglepő módon Finnországban és Hollandiában is küzdenek a korlátozások értelmezésével. Néhány helyen egyáltalán nincsenek kitűzött határnapok. Spanyolországban részletesen meghatározták a feloldás négy szakaszát, melyikben mit lehet majd tenni, de magukat az időpontokat csúszó módon fogják alkalmazni a járványhelyzet függvényében.