Kétoldalú megállapodás született a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Fesztivál Szövetség között a Magya Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program megvalósítása, működtetése és fejlesztése kapcsán.

 
Kétoldalú megállapodás született a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Fesztivál Szövetség között
 
A Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program megvalósításához nyújtott, alapvetően technikai jellegű támogatást magasabb, a stratégiai együttműködés szintjére emelte az a megállapodás, amelyet március 28-án írt alá a Budai Vigadóban a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet (NKKI) és a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) vezetője.
 
Závogyán Magdolna, az NKKI főigazgatója és Márta István, az MFSZ elnöke a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségi ülésének nyitó eseményeként fogadta el és írta alá azt a stratégiai megállapodást, amely a két szervezet hosszú távú fejlesztési stratégiájának összehangolását alapozza meg.
 
A felek kiemelt célja, hogy megújítsák a fesztiválminősítési folyamat követelmény-rendszerét, megteremtsék a feltételeit a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program megerősítésének és elterjesztésének, valamint hogy hozzájáruljanak a fesztiválok közösségformáló erejének, helyi értékeinek és gazdaságélénkítő szerepének széleskörű kommunikációjához.
 
Závogyán Magdolna főigazgató tájékoztatójában elmondta, kölcsönösen arra törekednek, hogy együttműködésük elősegítse a Program kapcsolódását az államigazgatási intézkedésekhez; hozzájáruljanak a fesztiválokra vonatkozó jogszabályok harmonizációjához; valamint, hogy meghatározzák a fesztiválminősítési folyamat szerepét a fesztiválok támogatási mechanizmusaiban.
 
Márta István elnök ismertetőjében kiemelte, az együttműködés többek között a fesztiválregisztráció tartalmi és formai követelményeinek meghatározására, a nyilvántartott fesztiválok adatbázisának periodikus feldolgozására, valamint fejleszthető dokumentumtár és kutatható archívum létrehozására terjed ki. A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Magyar Fesztivál Szövetség jelenlegi és jövőbeni stratégiai partnerei közös célkitűzéseit figyelembe véve a MFSZ szakmai ajánlásokat tesz a fesztiválszervezők számára, prioritásként kezelve mindazon értékeket, melyek a szakmai-szakmaközi szerepvállalást segítik elő.
 
A megállapodás operatív intézkedéseit a  Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet (NKKI) munkatársaiból és a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségének delegáltjaiból megalakult fesztiválregisztrációs munkacsoport készíti elő.