Szeptember 7-én tartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban. A megszokott programon túl ezúttal tisztújításra is sor került, ami igazán különleges eseménynek mondható a Szövetség életében, hiszen a közel két évtizede az elnöki posztot betöltő Márta István nem indult a megmérettetésen.

Kezdjük az elején.
A tagság szép számban jelent meg a közgyűlésen és így 11 órakor el is kezdődött a hivatalos program. Elsőként az elnöki beszámolót hallgatta meg a tagság az elmúlt időszak történéseiről a leköszönő elnök előadásában. A gazdálkodásról szóló beszámolóban kiemelést kapott, hogy a Magyar Fesztivál Szövetség évről évre erősödni tud pénzügyi tekintetben is.

A közgyűlés egyhangúan fogadta el a beszámolókat, terveket.

Ezután következett a tisztújítás. A Szövetség alapszabálya szerint a választott tisztségviselők mandátuma három évig érvényes, ez idő leteltével új tisztségviselőket választ a közgyűlés. A jelölési folyamat már augusztusban megkezdődött, melynek eredményeképp három elnökjelölt, négy alelnök jelölt és négy felügyelő bizottsági jelölt indult a választáson.

A jelöltek bemutatkozásai után következett a titkos szavazás, melynek eredménye a következő:

A Magyar Fesztivál Szövetség új elnöke Borsa Kata

Két alelnök segíti a következő három évben az elnök munkáját Horváth László és Szigetvári József személyében.

A felügyelőbizottságban a tagság újra választotta Gál Gábort (FB elnök), Bak Lajost és Rózsa Zoltánt (FB tagok).

Borsa Kata – elnök (jobbra)
Horváth László – alelnök (középen)
Szigetvári József – alelnök (balra)

A újonnan megválasztott elnök így nyilatkozott:

„Egy közel húsz éves múltra visszatekintő, több mint 200 tagot számláló szakmai szervezet vezetőjének lenni, különösen Márta István utódaként, több szempontból nagy kihívás. A Magyar Fesztivál Szövetség, a Kárpát-medence legjelentősebb és legsokoldalúbb, fesztiválszervezőket tömörítő közössége. A szavazást megelőző beszédemben is hangsúlyoztam, a legfontosabbnak azt tartom, hogy egy ilyen civil szakmai szövetség vezetője olyan ember legyen, akiben a tagság őszintén bízik, és aki megítélésük szerint a tapasztalataival, kapcsolataival és főleg a munkájával a közösség javát tudja majd szolgálni. A jelenlévőktől azt kértem, hogy szakmai alapon döntsenek, ezért is különösen nagy megtiszteltetés számomra, hogy engem választottak.„

(Borsa Kata a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke)
Borsa Kata

Tisztelet
A közgyűlés módosította a Szövetség alapszabályát lehetővé téve a tiszteletbeli elnöki státusz létrehozását. Nem titkolt szándéka volt a tagságnak a leköszönő elnök munkája előtt való tisztelgés, illetve így lehetővé vált, hogy Márta István a Szövetséget tovább segíthesse tapasztalatával.

A szokásokhoz híven ezúttal is díjátadó ceremónia keretében vehették át elismeréseiket a minősített fesztiválok, valamint egy új, különleges – őszintén reméljük, hogy egyszeri alkalommal átadott – elismerést vehettek át azok a fesztiválok, akik a 2020-as cseppet sem könnyű évben helyt tudtak állni, életben tartották a fesztiválszakma lángját a pandémiától sújtott helyzetben.

Minősítést kaptak:

TÁNC XXII. – Kortárs Nemzetközi Táncfesztivál
VIDOR FESZTIVÁL
ZEMPLÉNI FESZTIVÁL
WALDORFESZT

Fesztiválhelytállás2020 elismerésben részesültek:

Debreceni Virágkarnevál – másképp 2020.
Köztivál Piknik
Mesterségek Ünnepe
Muzsikál az erdő
Országos Farsangi Fánkfesztivál
Ördögkatlan
Öt Templom Fesztivál online
Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál – Százhalombatta
Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál – Szigetszentmiklós
Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál – Tököl
Szegedi Szabadtéri Játékok

Gál Gábor – FB elnök (balra)
Bak Lajos – FB tag (középen)
Rózsa Zoltán – FB tag (jobbra)