“Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben. Határon innen és túl tizenkét zengő Ház!” – így mutatkozik be a Beke Pál nívódíjjal kitüntetett Héttorony Fesztivál a honlapján.

De átadjuk a szót a fesztivál minősítőjének: “A Héttorony utazó fesztivál. Nehezen illik abba a képbe, amit egy fesztivál hagyományos ismérveiből próbálnánk összerakni. Nem kérdés, hogy itt a helyszínek jelentik a koncepció lényegét. A helyszínek: Makovecz Imre építőművészi zsenialitását hirdető épületek, négy ország területén, mintha egy magvető kéz szórta volna őket végig a Kárpát-medencében. Egy Makovecz épület – legyen az a Muravidéken, a Felvidéken, Erdélyben, vagy bármely magyarországi vidéki városban – a település nevezetességének számít, ismerik a helyiek és joggal büszkék rá. A Héttorony Fesztivál ünnepet visz e falak közé, a varázslat eszköze a zene, szerencsés választással éppen a népzene és világzene.”

A nyitókép a 2019. évi Héttorony Fesztivál csengeri helyszínét mutatja, akárcsak az e sorok fölött látható százhalombattai és csíkszeredai Makovecz épület képe. A jobboldali fénykép viszont a fesztiválnak nevet adó sevillai ház elkeserítő málló falait mutatja idén februárban, huszonnyolc évvel a világkiállítás megrendezése után.