„Mennyire ’zöld’ a fesztivál? Partnerségben vagy egymaga szervez-e ilyen akciókat? (Szelektív hulladékgyűjtés, lebomló csomagoló anyagok, repoharak, szemét összeszedés ösztönzése, visszaparkosítás, energiatakarékos gépek használata, veszélyes anyagok kerülése, teleautó akció, kerékpárkölcsönzés, újrahasznosítási bemutatók stb.) A gasztronómiai fesztiváloknál külön figyelmet kell szentelni a romló-bomló ételmaradékokra, melléktermékekre, azok kezelésére, ill. energiatakarékos gépek használatára!”

Ezt kapja zsinórmértéknek a minősítő, amivel a szemlézett fesztivál 23 dimenziójának egyikeként értékelje a környezettudatosságot. Néhány kérdésben – műanyag poharak kiiktatása, szelektív szemétgyűjtés megszervezése – az áttörés szinte teljesnek látszik. Viszont néha a szervezők úgy érezték, hogy fesztiváljuk profiljába nem illik bele a környezet védelme (és egy-két minősítő ezt nyugtázta is). Márpedig minden együttlét hangulati hőfoka hajlamos egyenesen arányulni az esemény ökológiai lábnyomával. Más szóval: 2020-ban nem képzelhető el olyan fesztivál, ahol a környezettudatosság  szempontja „nem releváns”.

Más példák nyomán előbb-utóbb napirendre kerülnek a „zöld-zöldebb-legzöldebb fesztivál” címek. Ennek elébe menve, a 2018-2019-ben minősített fesztiválok közül a következők kerülnének a kislistára (shortlist), idézve a minősítői jegyzőkönyvekből:

  • Bőköz-Ormánság Kulturális Fesztivál. Vállalás szintjén elkötelezett lépés a 100%-ig karbonmentes fesztivál kísérleti meghirdetése, ami 27 őshonos tájfajta fa elültetését ígéri a fesztivált követően. A fesztiválnak hátteret nyújtó Duna-Dráva Nemzeti Park erősíti ezt a koncepciót.
  • Csabai Kolbászfesztivál. Az utóbbi évekhez képest nagyot fejlődött ezen a területen. A repohár bevezetése, vagy a lebomló nejlon abroszok, táskák használata nagymértékben környezettudatossá tette a fesztivált. Szelektív hulladékgyűjtő edények erősítették a zöld fesztivál jelleget.
  • Muzsikál az erdő. A fesztivál hangulatához szorosan hozzátartozott, hogy a zöldmezős fesztivált követően mindent elpakoltak a szervezők és a fesztivállátogatók. Nem kellett szólni, hogy a szemetet a hulladékgyűjtő helyekre kell letenni. Felhívták a figyelmet a fenntartható környezet fontosságára. 
  • Ördögkatlan. A 2019-es programfüzet hátulján tíz pontban megfogalmazott ’környezettudatos katlanozás’ felhívja a figyelmet saját vászonzsákok használatára, a vízzel utántöltendő kulacsokra, az autóhasználat mellőzésének módjaira. A repohár mára már alap a fesztiváloknál. 
  • Nemzetközi Bábfesztivál.  Az Alföldvíz jelen volt a fesztivál bejáratánál „lajtos” kocsijával, és minden szomjazónak felkínált annyi pohár vizet, amennyit kért. Tanúja lehettem, hogy egy anyuka szerette volna behozni a chips-ét és a kávéval teli poharát, amit a jegyszedők udvariasan nem engedélyeztek.

(Nyitókép: Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál.)