Az EFFE pályázatának december 15-i leadási határideje után december 27-én tartotta első pályázatértékelő megbeszélését a program magyarországi zsűrije.
 
Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) pályázat zsűrizése
 
Az EFFE pályázatának december 15-i leadási határideje után december 27-én a Benczúr Hotelben tartotta első pályázatértékelő megbeszélését a program magyarországi zsűrije.
A zsűri tagjai (a képen balról jobbra): Baráti Kristóf hegedűművész, Szabó László Zsolt az MTVA vezérigazgatója, Szép Fruzsina a Berlini Fesztivál programigazgatója, Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója, Vitézy Zsófia a Brüsszeli Magyar Intézet igazgatója.
A Magyar Fesztivál Szövetség képviseletében Márta István elnök, Borsa Kata alelnök és Vaspál Veronika EFFE titkár voltak jelen, Inkei Péter a nemzetközi program Operatív Bizottságát képviselte.
Az EFA európai fesztiválminősítéséért illetve díjáért idén lehetett először pályázni. Az Európai Unió 28 tagállamából összesen 875 fesztivál pályázott; Magyarországról harmincegy pályázat (ebből nyolc fővárosi) érkezett be. Ezzel Magyarország – kizárólag a pályázók számát tekintve – a középmezőnybe került az első európai megmérettetésen. A pályázó fesztiválok műfaja változatos: művészeti és zenei fesztiválok mellett családi-, színház-, és gasztrokulturális fesztiválok is jelentkeztek a minősítésért. Az EFFE magyarországi zsűrije az európai minősítésre javasoltak hazai listáját és a pályázatok részletes értékelését január 9-igállítja össze.
A nemzeti zsűri előterjesztését a nemzetközi zsűri hagyja jóvá 2015. január végén. Aminősített magyar és európai fesztiválok listáját az MFSz 2015 februárjában teszi közzé. A fesztiváldíjakra szintén a nemzeti zsűri tesz majd javaslatokat március elején.
A EFFE-zsűri értékelésen szó esett a hazai fesztiválszakma aktuális kihívásairól, tágabb értelemben pedig – külföldi kitekintéssel – a hazai kultúrpolitika irányvonalairól, a fesztiválok szerepéről.