Az EFFE nemzeti csomópontok az Európai Bizottságtól érkező megkeresésre beszámolnak arról, hogy az egyes országokban mik a fesztiválok kilátásai a világjárvány jelen szakaszában. Ennek keretében ismertük meg a flamand kormányzat fesztiválpályázatát, ami nagyjából egy ütemben zajlik az NKA kiírásával.

A kiírás szerint a flamand kormány a erősíteni szándékozik a fesztiválszektornak a világjárvánnyal szembeni ellenállóképességét és megújulását. Mintegy 70, június 15. és október 31. között szerveződő kulturális fesztivált kívánnak elérni, amelyek legalább 60%-ban szabadtéren zajlanak és “van nemzetközi potenciáljuk”. (Flandria és a kétnyelvű Brüsszel együttes lélekszáma 7,8 millió.)

A célra 10 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forintot) szánnak, amit a pályázók nagyságához igazodva öt sávban osztanának szét. (Egy nyertesre tehát átlag mintegy félmilliárd forint jut.)

A kép a Ghenti Zenei Fesztiválon készült.

A részletek iránt érdeklődők a kiírás linkjéről tovább juthatnak egy részletesebb forráshoz (mindez flamandul, azaz hollandul). Kiderülhet, hogy az elbíráskor 30-30%-ban a kreativitást valamint a járványhelyzet kezelését, 20-20%-ban pedig a nemzetközi jelleget és a “networking-et” díjazzák. (Ez utóbbi talán a tartalom sokszínűségére utal.)

Kiderül az öt sáv mibenléte is, a legalább százezer eurós költségvetésű fesztiváloktól a minimum 7,5 milliósokig. A legkisebbek max. 35 ezer, a legnagyobbak max. félmillió eurót kaphatnak.