A francia kulturális minisztérium minden területnek külön email-számot hozott létre, ahova a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket beküldhetik. Ez a cím szolgál a fesztiváloknak: festivals-covid19@culture.gouv.fr.

A fesztiválok számára egyúttal űrlapot készítettek, amit online lehet kitölteni. A tárca minél több idei fesztivál fő adatait akarja begyűjteni, beleértve azt a tényt, hogy elmarad-e vagy még tervezik a megrendezést. A beérkező információhoz kívánják alakítani az állam tennivalóit.

A portugál kormány március 26-án jogszabályt alkotott az elmaradó rendezvények tárgyában. Itt a rendelet összefoglalása angolul. Időbeli hatálya február 28-tól a szükségállapot megszűnte utáni 90 napig terjed. A kulturális minisztérium részletes “gyakori kérdések” oldalon bontja ki a téma valamennyi szeletét: ki felelős miért és hogyan? A jogszabály részletezi, hogy a megváltott jegyeket hogyan lehet későbbi megrendezésre átváltani, esetleg hasonló (50 kilométeres körön belüli) produkcióra. Szabad utalvány kibocsátásáról és állami garanciáról azonban nincs szó.

Az osztrák kormány, azon belül a kulturális tárca is részletes kérdés-felelet formájában tájékoztatja az érdeklődőket. Ez az IG Kultur, a legfontosabb kulturális érdekképviseleti tömörülés web-oldaláról egyben letölthető, és kimerítő útmutatást tartalmaz az államilag támogatott kulturális tevékenységek esetében a járvány kapcsán előálló teendőkről és a várható intézkedésekről. Nyomatékosan hívják föl a figyelmet minden lépés és kifizetés alapos dokumentálására.

A tájékoztatás fókuszában a támogatások állnak. A felmerülő károk kompenzálásának módja egyelőre előkészületi stádiumban áll (vagyis nem igazán koránkelők). Lásd ezzel kapcsolatban az IG Kultur sürgető szavait.

A link, ahol magad is követheted a külföldi híreket.