Az Európai Fesztivál Szövetség és a Magyar Fesztivál Szövetség együttműködése az európai fesztiválminősítési programban
 
Az MFSz tavaly nyáron meghívást kapott az Európai Fesztivál Szövetségtől (European Festivals Association, Gent-Brüsszel) az Európai Parlament által kezdeményezett minősítési program előkészítésére és bonyolítására kiírt pályázatban való részvételre. Jóllehet nem vagyunk tagjai az európai szövetségnek, beválasztásunk a hazai minősítési program úttörő voltának köszönhető.
Az EU Bizottsága októberben nyilatkozott a program támogatásáról. A program kettős célt tűzött ki. Egyrészt európai minősítési tanúsítványt („label”-t) javasol nagyobb számú fesztiválnak, másrészt egy kisebb körben kitüntető díjakat tervez osztani, mindkettőt első alkalommal 2015-ben. A tagállamokban nemzeti központok (fókuszok, centrumok, tengelyek stb. – az angol „hub” kifejezés ajánlott fordítására később kerül sor) jönnek létre a jelölések szervezésére. A pályázatba bevont tizenöt országban ez adott, ilyenformán az MFSz a minősítési program nemzeti központja.
A nemzeti központok képviselői január 28. és 30. között tanácskoznak Brüsszelben a program részleteiről. A zárónapon kerül sor a program meghirdetésére.