Múlt héten Lisszabonban tartotta éves közgyűlését az Európai Fesztivál Szövetség (EFA). A Magyar Fesztivál Szövetség, mint az EFA egyik kiemelt programjának a Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) magyarországi partnere volt jelen a szokásos Hub Meeting-en.

HUB Meeting – Lisszabon

A találkozó fő témája a rendszerben idéntől bevezetett újítások, változások voltak. A magyar fesztiválvilág számára már nem újdonság a festivalfinder.eu – online fesztiválkalauz, amely célja, hogy Európa szerte minél több művészeti, kulturális fesztivált mutasson be. „A platform létrehozásának legfőbb célja a közönségépítés, az, hogy a szakmai szereplőkön túl az egyes országok és a nemzetközi kultúra fogyasztó közönség egy egységes rendszerben tudjon tájékozódni a kontinens színes művészeti fesztiválprogramjai között.” – mondta el Kathrin Deventer a EFA főtitkára.

Elhangzott továbbá a tájékoztatón, hogy új kihívások előtt áll az EFFE program. A festivalfinder.eu életre hívása is mutatja, hogy új irányt vesznek az európai törekvések, ennek elsősorban szakmai indoka van, de nem téveszthetjük szem elől a program finanszírozási kérdéseit sem. Ami biztos, hogy az EFA központi csapata is és a Hub-ok is egyetértettek abban, hogy egy hasznos és kiemelten fontos szakmai fórumot teremtett az EFFE program az európai piacon és az érintettek abban érdekeltek, hogy a program sokáig és akár saját lábon állva működjön.

Semmi konkrétum nem hangzott el az EFFE program hosszútávú működésével kapcsolatban, de érezhető volt a megszólalásokból, hogy mindenkiben erős a szándék a rendszer további fejlesztésében.

Az idei év programjához hozzá tartozik a EFFE Award odaítélése, amelyet ősszel Brüsszelben vehetnek majd azok a fesztiválok, akiket a nemzetközi zsűri ebben a szakaszban arra érdemesnek talált. A konferencia utolsó napján tartotta ülését a zsűri Lisszabonban, ahol értesüléseink szerint sikerült megegyezniük egy még nem végleges és bővített short list-ben, de sajnos az egyelőre titkos, hogy milyen nevek szerepelnek ezen a listán. A következő hónapban véglegesíti a zsűri a „Laurate” fesztiválok, azaz a short list-re bekerült fesztiválok listáját és május második felében nyilvánossá is válik a névsor.

Az idei év fontos újítása, hogy a díjra jelöltek névsorának publikálásával együtt elindul egy közönségszavazás is, amelynek eredményeként idén először lesz egy közönségdíjas európai fesztivál is, azaz idén először átadásra kerül a EFFE Award közönségdíja is. A szavazás menetéről még nincs pontos információnk, de amint tájékoztatást kapunk, közölni fogjuk!

Bízunk benne, hogy magyar fesztiválért is izgulhatunk!