Az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), mint az Európai Fesztiválok Szövetségének kezdeményezése, az év elején második alkalommal nyitotta meg kapuit a fesztiválok előtt, hogy a 2017-2018-as szezon fesztiváljait minősítse és rangsorolja. A 39 országból érkező pályázatok közül – a nemzeti zsűri döntése alapján – tavasszal 715 európai fesztivál – köztük 30 magyar pályázó – nyerte el az EFFE Minősített Fesztivál címet.
Ők használhatják a következő két évben a díjjal járó logót kommunikációjukban, és ezzel együtt bekerülnek az EFFE nemzetközi adatbázisába.

A 715 fesztivál közül választotta ki az EFFE nemzetközi zsűrije a napokban azt a 26 díjazott fesztivált, akik a jövőben büszkén viselhetik az „EFFE Laureate Festival” címet. A 26 kiemelt fesztivál között a zsűri nem állított rangsort. A díjazottak nevét ABC sorrendben közölték, egyúttal jelezve, hogy ők 26-an továbbra is versenyben vannak az EFFE fődíjáért (fődíjaiért). A hivatalos díjátadó gálára szeptember 18-án Brüsszelben, a Művészeti Fesztiválok Szalonjában kerül sor.

A kiválasztott fesztiválok közé  – első magyar díjazottként – a győri Öt Templom Fesztivál is bekerült.

A májusban megrendezésre kerülő öt napos esemény középpontjában Győr – Újváros, európai szinten is egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló –  öt európai vallást képviselő – öt templom és a zsidó-keresztény kultúra áll. 
Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén –  Magyarországon –  évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

Pawel Potoroczyn, az EFFE nemzetközi zsűrijének elnöke örömmel adta közre az eredményt, és kiemelte, hogy a kiválasztott fesztiválok jól reprezentálják az egész „EFFE Label” listát, amely 39 országot foglal magába. A 26 EFFE díjas fesztivál reprezentálja egész Európát, földrajzi elhelyezkedés, a különböző fesztiválok köre és a művészeti diszciplínák sokfélesége, valamint a fesztiválok erős társadalmi szerepvállalása tekintetében. A kiemelt 26 fesztivál a jövőben így képviseli és ünnepli együtt a fesztiválok változatos közösségét Európa-szerte.

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a hírhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy az elismerés nem csak az Öt Templom Fesztivált, de az egész magyar fesztiváléletet reflektorfénybe állítja, hiszen a pályázó 39 ország közül mindössze 20 képviselteti magát a nagyon rangos 26-os listán.

Pál Kálmán, az Öt Templom Fesztivál igazgatója elmondta, hogy az EFFE zsűri döntése az első hivatalos elismerése annak a tizenkét évnek, amit a fesztivál szervezői, a fellépők és a velük együttműködő gyülekezetek megéltek. 
A díj elsősorban a Győr-Újvárosi gyülekezeteket és az elmúlt 200 évben itt élt embereket illeti. „..Szívből reméljük, hogy a múlt örökségéből jövőt is tudunk építeni és erre ad lehetőséget az EFFE kitüntetése…”

www.effe.eu
www.ottemplom.hu
www.fesztivalszovetseg.hu

KONTAKT:
Borsa Kata művészeti vezető
+36202109031
borsa.kata@gmail.com

A 26 EFFE „babérkoszorús” (The 26 EFFE Laureates) ABC sorrendben:

    1    12 Points, Ireland
    2    Africtions – captured by Dance, Germany
    3    Altofest International Contemporary  Live Arts, Italy
    4    ASALTO Zaragoza , Spain
    5    Athens Digital Arts Festival , Greece
    6    Bábkarská Bystrica TOUR – Double impulse, Slovakia
    7    Buffer Fringe Performing Arts Festival, Cyprus
    8    Edinburgh Festival Fringe, UK
    9    Edinburgh International Festival, UK
    10    European Film Festival Palic, Serbia
    11    Festival of Five Churches (Öt Templom Fesztivál), Hungary
    12    Festival of Wonder, Denmark
    13    FMM Sines – Festival Músicas do Mundo, Portugal
    14    Gdansk Shakespeare Festival, Poland
    15    Gender Bender, Italy
    16    GOGOLFEST – International Annual Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Ukraine
    17    International Theatre Festival – Varna Summer, Bulgaria
    18    Les Eurockéennes de Belfort, France
    19    Mittelfest, Italy
    20    Ravenna festival, Italy
    21    Tallinn Architecture Biennale , Estonia
    22    Tbilisi International Festival of Theatre, Georgia
    23    TANEC PRAHA – The International Festival of Contemporary Dance and Movement Theatre, Czech Republic
    24    Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch, Netherlands
    25    Utrecht Early Music Festival, Netherlands
    26    Walk&Talk Azores, Portugal