Megszületett az EFA – Európai Fesztivál Szövetség – március és május között több ütemben végzett felmérésének a kiértékelése. Az angol nyelvű jelentés letölthető az EFA honlapjáról, vagy közvetlenül a pdf linkjére kattintva.

A kérdésekre 208 fesztivál szervezői válaszoltak 37 országból. Az ilyen jellegű akcióknál megszokott módon az olaszok voltak a legnagyobb számban, 24-en. Őket 14-14 magyar és cseh fesztivál követte. Ezzel jelét adjuk az európai együttműködés iránti nyitottságunknak és válaszaink révén kellő mértékben befolyásoljuk a fesztiválok helyzetéről kialakuló összképet. Utánunk újabb, négyes “holtverseny” alakult ki, 11-11 belga, német, portugál és spanyol fesztivál részvételével.

A válaszadók túlnyomó többségének elmarad az idei fesztiválja. A felmérés első sorban az ebből következő károk természetét és mértékét kívánja föltárni. A kérdések másik csoportja a jövőre irányult. A nyitóképen látható kördiagamról például az olvasható le, hogy a megkérdezettek nagyobb része, 57% úgy nyilatkozott, hogy célzott kormányzati támogatás nélkül nem lesz képes 2021-ben fesztivált szervezni.

Az összefoglaló szerint a járvány rámutatott a fesztiválok rendkívüli sérülékenységére, az őket övező bizonytalanságokra, valamint a fontosságukhoz mérten csekély súlyukra a kultúrpolitikai döntések során. Ez az országok többségében a károkra adott kormányzati válaszok kapcsán is megnyilvánult. Jóllehet a kultúra nemzeti hatáskör, a felmérésben résztvevők számos jelét adják annak, hogy az Európai Uniótól is várják a helyzet jobbá fordulását. “Őszintén reméljük, hogy Európa létrehozhat egyfajta Marshall-tervet a fesztiválokra” – írta egy belga fesztiválszervező.

A felmérés kiértékelését az MFSz szakértői, Hunyadi Zsuzsa és Inkei Péter végezték el az EFA felkérésére.