A tegnapi napon nagyszabású online kerekasztal beszélgetésen vett részt az EFA kezdeményezésére több mint 40 fesztiválszakember Európa-szerte. A találkozó célja az volt, hogy bemutassák Mariya Gabriel Innováció-, kutatás-, kultúra-, oktatás és ifjúságért felelős EU biztosnak a fesztiválok jelenlegi – covid-19 utáni – helyzetét. A beszámoló támaszkodott a nemzeti szinten végzett és az EFA által folytatott kutatásokra is.

A koronavírus által előidézett állapotok rendkívül nehéz helyzetbe hozták a kreatív és kulturális szektor szereplőit – derül ki a felmérésekre adott válaszokból. A fesztiválszakma túlélésének biztosítása a legfontosabb most. A szakma számára pedig a legkiemeltebb feladattá az vált, hogy kiemelten megmutassa, milyen nagy szerepet játszik életünkben a kultúra, nem csak morális, de gazdasági értelemben is. A turizmus, mint ágazat jelenti az európai GDP 10,3%-át és a megkérdezettek válaszaiból egyértelműen látszik, hogy a turisták úticél választásában nagy szerepet játszik a kultúra. Közel 40%-uk szerint az utazás tervezésekor komoly szerepet játszik a felkeresendő helyszín kulturális sokszínűsége.

A június 23-i találkozó fő témája tehát az volt, hogy szakmánk képviselői világossá tegyék, milyen esszenciális szerepe van a kultúrának Európa működésében. Emellett a Kreatív Európa program megerősítésének, folytatásának és a 2021-2027-es időszakra történő esetleges kibővítésének lehetőségeiről is tárgyaltak az egybegyűltek. A kötött forgatókönyv szerinti 11 hozzászóló (köztük a magyar EFFE csomópont képviselője) a fesztiválszervezők, a szponzorok, a civilek, a tudományok, a média, a városok és a turisztikai célpontok álláspontját fejtette ki a tegnapi tanácskozáson, amit a következőkben foglaltak össze:

  • A fesztiválok készen állnak arra, hogy az újrainduló kulturális élet kísérleti platformjai legyenek. Az újraértelmezett partnerség a művészekkel, közönséggel, érdekgazdákkal és egyéb piaci szereplőkkel mind olyan lehetőségek, amelyek szükségszerűek és amelyek kiválóan tesztelhetők a fesztiválok környezetében.
  • Konkrét javaslatként fogalmazódott meg a festivalfinder.eu eszköz további fejlesztése, az Európai Városok Programmal való szoros együttműködés, az európai színtéren már kipróbált és bizonyított EFFE program (minősítés és díjak) további erősítése és a Fesztivál Akadémia nemzetközi oktatási programok erősítése is.
  • Új, szektorokon átívelő együttműködések kialakítása mellett is elkötelezték magukat a résztvevők. Olyan közös gondolkodásnak az alapjaiban egyeztek meg, amely egy átfogóbb fejlesztést és így vonzóbb termékeket és szolgáltatásokat eredményez a területen a szakmai szereplők, a városok, a média szereplői, a támogatók a kutatók és a technikai partnerek együttműködésével.

Mariya Gabriel elmondta: „Az európai vezetés legfontosabb bástyája a kultúra kell, hogy legyen. Konkrét témákra, projektekre és az eddiginél is szorosabb együttműködésre van szükségünk ahhoz, hogy a jövőben is egyre nagyobb közös sikereket érjünk el a területen. Olyan új üzleti modellek kidolgozása, olyan új partneri kapcsolatok kialakítása a célunk, ahol a pénzügyi helyzet nem csupán az állami finanszírozás intenzitásán múlik. De a fesztiválok, amelyek nagy része magánforrásokra támaszkodik, sokat szenvedtek az elmúlt időszakban. Fontos feladatunk az új lehetőségek felkutatása, a helyes partnerségi egyensúly megtalálása! Nagy potenciál van a területben, sok új lehetőség várhat ránk és persze rengeteg új kihívás.”

Összefoglalójában Jan Briers, az EFA elnöke kiemelte: „Itt az idő az összefogásra, hogy együtt építsük újra a jövőt. A tudásmegosztás, a közös gondolkodás, a digitális fejlesztések elmaradhatatlan elemek a közönség megszólításában, hogy újra megnyerjük őket a kultúrának és együtt csökkentsük a pandémia okán előállt veszteségeket.”

A nyitóképen Mariya Gabriel, az EU kulturális biztosa. A lenti tablón sárga keretben csak orrtól fölfele látszik.