39 ország 715 fesztiválja nyerte el a Minősített Európai Fesztivál címet (EFFE Label) a 2017-2018-as időszakban – jelentette be tegnap a nemzetközi zsűri vezetője Sir Jonathan Mills a döntnökök elnöke Wiesbadenben az idei EFFE konferencián.

Az nemzetközi döntéshozók legfőbb szempontja az volt, hogy a lehető legszélesebb körben lehetőséget biztosítsanak a jelentkező fesztiválok számára minősítés megszerzésére. A cél, hogy az EFFE közösség egy igazán sokszínű, minden műfajra kiterjedő minőségi fesztiválok alkotta összeurópai programkínálattá váljon.

A magyarországi jelentkezéseket, a pályztatási folyamatot a Magyar fesztivál Szövetség, mint lokális csomópont bonyolította. A közel 40 jelentkező azon országok közé emelte Magyarországot, amelyekben szignifikáns növekedés mutatkozott a 2015-2016-os időszak pályázataihoz képest. Ez mutatja a hazai fesztiválélet sokszínűségét és magas minőségét is. 

Nagy öröm számunkra, hogy a jelentkezők közül 30 fesztivál elnyerte a minősített európai fesztivál fokozatot (EFFE Label) és természetesen minden fesztivál versenyben van a Kiváló Európai Fesztivál Díjért. A hazai fesztiválok már meg is kapták azt a minősítési logót, amelyet használhatnak az elkövetkező két évben és amely a közönség, a támogató és a szervezők számára is jelzés, hogy a fesztivált európai szinten is elismerte a szakma.

Gratulálunk minden hazai fesztiválnak a sikerhez!

2017-2018-ban EFFE Label, azaz Európa minősített fesztiválja:

Armel Opera Fesztivál
Ars Sacra Fesztivál
BUDAPEST SHORT FILM FESTIVAL
Budapest Borfesztivál
Campus Fesztivál
Debreceni Bor- és Jazznapok
Egerszeg Fesztivál
Öt Templom Fesztivál
Mesterségek Ünnepe
Győrkőc Fesztivál
Haydn Fesztivál
Magyar Táncfesztivál
Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
Nemzetközi Bábfesztivál
Budapesti Zsidó Filmfesztivál 
Judafest
Kobuci Blues Fesztivál
MEDIAWAVE
Középkori Forgatag (Diósgyőr)
Szegedi Szabadtéri Játékok
Ördögkatlan Fesztivál
Pécs Országos Színházi Találkozó
RS9OFF Független Színházi Fesztivál
Savaria Történelmi Karnevál
Hétrétország – a szerek és porták köztiválja
THEALTER 
Művészetek Völgye 
VeszprémFest
Víz, Zene, Virág Fesztivál
Zsolnay Fényfesztivál

Az EFFE hivatalos közleményét itt olvashatják.