Magyarország a fesztiválokért, a fesztiválok Magyarországért
Kultúra és Turizmus

Közgyűlés és konferencia  összefoglaló

Szerdán véget ért a Magyar Fesztivál Szövetség tavaszi közgyűlése és konferenciája, mely ezúttal Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben került megrendezésre. A kétnapos eseményt az EMMI Kulturális Államtitkársága és – a fő-vendég Budapest képviselőjeként – Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony támogatta. Pécs részéről Páva Zsolt polgármester, mint az esemény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket.

A keddi nap a Fesztivál Szövetség éves rendes közgyűlésével kezdődött, ahol az éves beszámolót és a mérleget a tagság elfogadta.
Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy történelmi pillanathoz érkezett a Szövetség. Elmondta, hogy az NKA pályázati feltételek változása miatt és a Szövetség megnövekedett presztízse miatt az utóbbi hónapokban közel 30 %-ban nőtt a tagság létszáma, új és értékes fesztiválok csatlakoztak a szervezethez. Később külön köszöntötte a határon túli magyar fesztiválok képviselőit is.

A pécsi konferencia tematikáját a fesztivál-turizmus különleges és sikeres ágazatának működése adta. A kötetlen beszélgetéseken Budapest, Pécs, Baranya megye mutatkozott be, ill. – a szervezet új tagjaiként – a határon kívüli magyar fesztiválok is tartottak előadásokat és prezentációkat.
A Magyar Turizmus Ügynökséget Fiák Krisztina program koordinációs igazgató képviselte.  Az NKA Fesztivál Kollégiumának kuratóriumi elnöke és tagjai mellett jelen volt Kucsera Tamás , az MMA főtitkára  és Tardy Anna EMMI miniszteri tanácsadó is. Baranya megye fesztiváljairól Nagy Csaba közgyűlési elnök beszélt. A panelbeszélgetések moderátora Novák Péter volt.

A hazai fesztiválokat bemutató kerekasztal beszélgetéseken – többek között – a Margófesztivál, DunaPest, a WOMEX 2015 ,a  Ritmo,  az A Capella, a Pont Fesztivál, a Budapest Borfesztivál, az  Ördögkatlan, a Summerfest  szervezői vettek részt.
A határokon kívüli magyar fesztiválok közül a Desire Central Station Fesztivál (Szabadka), a Double Rise Fesztivál (Torockó – Erdély), a Malom Fesztivál (Orom – Szerbia), a Vásárhelyi Forgatag (Marosvásárhely) és a  Kolozsvári Magyar Napok (Kolozsvár) mutatkoztak be.

A Magyar Fesztivál Szövetség rendezvényin immár szokássá vált, hogy rövid művészeti eseményekre is sor kerül. Ezúttal a fantasztikus pécsi tehetség, az ifjú zongoraművész, Boros Misi nyitotta a konferencia programját. Este egy egészen különleges zenei élményben lehetett része az egybegyűlteknek. Cseh Tamást emlékét idézték meg a színpadon egykori zenésztársai: Kecskeméti Gábor, Márta István és Novák János.

A szakmai konferencián prezentációk hangzottak el az EFFE projekt, az európai pályázatok önrész kiegészítéséről és a fesztiválok archiválási lehetőségeiről.

Eseménydús és hasznos két napot zártunk – mondta el Márta István zárszavában, kiemelve, hogy az új kialakult helyzettel, a nagyszámú tagsággal, az egyre nagyobb és komolyabb feladatok komoly kihívást jelent a Szövetség elnökségének és tagságának egyaránt. Ősszel Zalaegerszegen lesz a következő MFSZ találkozó, ahol a részbeni tagrevízióról, a minősítés.

további képek az eseményről