A május 27-i közlönyben megjelent a szabadtéri rendezvényekről hozott rendelet. A benne foglaltak a vészhelyzet megszűnéséig lesznek érvényben. Lényegében addig nem lehet fesztivált rendezni. Kivételt jelenthet, ahol fedetlen vagy részben fedett, de körülhatárolt térben kerül sor színházi előadásra vagy más, közművelődési jellegű “kulturális rendezvényre” – ha ilyen fesztivál létezik. Koncert, hangverseny nem szerepel az engedélyezett rendezvényfajták között, jóllehet a rendelet 5. paragrafusának értelmezése még sok fejtörést okoz:

“Függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény helyszínén. Zenés, táncos rendezvény a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.”

Azaz nem tilos (tehát szabad) tartózkodni a zárt helyen megváltott – és a védőtávolságot biztosító – ülőhellyel szervezett, zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó fesztiválon?

Állást nem foglalhatunk, csak kérdezhetünk. Minden fesztiválszervező saját felelőssége, hogy a rendelet előírásait illetően – szakember bevonásával – milyen értelmezésre jut.

(A nyitóképen az EMMI Szalay utcai épülete.)