Márta István immár harmadik alkalommal is bekerült az „Év legbefolyásosabb személyiségei” közé a Magyar Turizmus KFT. által megjelentetett TOP 50-be.
Részletek  a kiadványból:

„A magyar kultúra egyedülálló értékeire bátran építhet az átgondolt minőségi turizmus fejlesztés!
2018-ban már 15 éves fennállását ünnepli a Magyar Fesztivál Szövetség, amelynek a kezdetektől Márta István az elnöke. Az egyre nagyobb befolyással bíró szakmai szervezet taglétszáma 2017-ben már 175-re nőtt. Több határon túli fesztivált is a soraikba fogadtak, így például Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljait: a Kolozsvári Magyar Napokat, a Marosvásárhelyi Forgatagot és a Csíkszeredai Nemzetközi Jazz Fesztivált. 
Magyar részről a szövetség bírálja el és továbbítja a jelentkezéseket az Európai Fesztivál Szövetség felé, amely az általa kidolgozott EFFE minősítési rendszer segítségével értékeli és rangsorolja az európai fesztiválokat. 2017 tavaszán 39 ország 715 fesztiváljából 30 magyar rendezvény nyerte el a Minősített Európai Fesztivál (EFFE Label) címet. A legjobb 26 (EFFE Laureate Festival) európai fesztivál közé pedig – 2017-ben először – egy magyar rendezvény, a győri Öt Templom Fesztivál is bekerült. 
A magyar fesztiválpiac számára jelentős előrelépés, hogy a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Művészeti Akadémia összefogásának eredményeként – az Örökség Kultúrpolitikai Intézet gondozásában – 2018 tavaszára elkészül az a hiánypótló, tudományos kutatás, amely a mai fesztiválkínálatról, annak trendjeiről, mutatóiról, valamint a fesztiválfinanszírozásról nyújt átfogó képet.
A szövetség véleményét az állami támogatások kiosztása során is kikérik. Márta István Szigetvári Józseffel, a szövetség elnökségi tagjával együtt a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiumának munkájában is részt vesz. 
Márta István nevéhez fűződik a 2017-ben második alkalommal megrendezett Bőköz-Ormánság Fesztivál életre hívása is. A baranyai Bőköz adottságaihoz illeszkedő programsorozat jó példája lehet annak, hogy a művészet képes felemelni a gazdaságilag elmaradott, de kulturális értékekben gazdag tájegységeket. A fesztivál külön érdekessége, hogy Bőköz ökoturisztikai értékei is szerepet kapnak benne. 
Egy másik projekt is elindult 2017 júniusában: Kapolcson megrendezték az első Kapolcska Programot. A tehetségkutató és –fejlesztő összművészeti tábor és családi minifesztivál elsősorban a 9-15 éves korosztálynak szól. Márta István nem titkolt szándéka, hogy a program továbbfejlesztésével Kapolcs és környéke néhány éven belül nyári oktatási központtá váljon.

Melyik a kedvenc városa? Pécs és O falu Hong Kong mellett
Melyik a kedvenc magyar bora? Bock Magnifico 2009

Erkel Ferenc-díjas zeneszerző. Zenei vezetője volt – többek között – Nemzeti Színháznak, és 13 évig igazgatta az Új Színházat. Két évig volt a POSZT művészeti vezetője. A kapolcsi Művészetek Völgye alapítója. Vezette a pécsi Zsolnay Negyedet és a Kodály Központot 2016-tól az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kuratóriumi tagja és alapítója a Bőköz Fesztiválnak, valamint a Kapolcska Programnak.

(Forrás: Magyar Turizmus KFT.)