Köszönhetően azoknak a fesztiválszervezőknek, akik – jelentős részükben az év során talán immár harmadszor – kitöltötték a Fesztiválszövetség évvégi kérdőívét, minden korábbinál teljesebb információt nyertünk a katasztrofális 2020. évről. Az esztendő egészéről számot adó válaszok megerősítik és kiteljesítik az év során készülő, értelemszerűen töredékes információkat közvetítő felmérések tanulságait. (A nyáreleji második felmérés beszámolói itt olvashatók.)

A válaszadók 2020-ra tervezett 140 fesztiválja alapján lesújtó képet kapunk a pandémiának a fesztiválszakmát érő hatásairól. A több száz milliárd forint bevételkiesésen túl felmérhetetlenek a távlatokat veszélyeztető károk: az ezrével fölbontott szerződések, a nemzetközi kapcsolatrendszerek, a szakmai csapatok és az állandó közönségbázisok szétesése nehezen pótolható anyagi és presztízsveszteséget jelent.

A remélt és megkapott segítség eloszlása minden korábbinál élesebben mutatott rá a szervezők jogállásából adódó körülmények különbözőségére. A legszámosabbak a vállalkozói hátterű szervezők, ők szorultak a legnagyobb mértékben az állami támogatás különféle formáira és őket segíti a több lábon állás a túléléshez. Az egyesületi, alapítványi hátterű „civil” fesztiválszervezők jövőképe a legbizonytalanabb, körükben a legnagyobb a pályázatoknak való kitettség. Ezt a csoportot különösen sújtotta az elnyert 2020-as pályázati pénzek körüli bizonytalanság. Az önkormányzati hátterű fesztiválok éltek a legkisebb arányban a válságintézkedésekkel és támogatásokkal.

Karakteres elvárások fogalmazódtak meg a Magyar Fesztivál Szövetség érdekképviseleti szerepét illetően. Döntő fontosságú, hogy a szövetség pontos, hiteles információk birtokában érdemben kapcsolódjon be a szabályzók kidolgozásába; közvetítse a terület egészének az értékeit és érdekeit, legyen figyelemmel a különféle célú, hátterű és méretű fesztiválokra és valamennyi érintett szakmai közreműködőre; építsen kapcsolatokat szomszédos ágazatokkal. Fontos, hogy segítse a tagság munkáját az aktuális információk rendszeres nyújtásával, valamint szakmai mentorálással.

A felmérés alapján honlapunk hírrovatában közzé tettük, hogy mi történt 140 fesztivállal, hány milliárd forint veszteség érte a szervezőket, illetve milyen segítségben reménykedtek. A következő ábra azt mutatja, hogy a különféle szervezeti hátterű fesztiválok miben reménykednek 2021-et illetően:

A leghosszabb (piros) sáv arról árulkodik, hogy az alapítványi és egyesületi keretben szervezett fesztiválok körében a legnagyobb a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság. A második leghosszabb (kék) sáv szerint az önkormányzatok, illetve az intézményeik által szervezett fesztiválok közel fele bízik a folytatásban. A harmadik leghosszabb (zöld) sáv azt jelzi, hogy a fesztiválokat szervező kft-k és nkft-k a több lábon állásnak köszönhetően maradnak talpon.

A teljes beszámolót itt lehet elolvasni.