Évtizedek munkája, a magyar kulturális életben meghatározó szerepet betöltő, a különböző kulturális területeket integráló és évi 2,5-3 millió látogatottságú, unikális magyar fesztiválpiac veszélybe került. Ezért a közel 200 taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöksége a döntéshozókhoz és a közvéleményhez fordul, hogy felhívja a figyelmet: az elmúlt hónapokban kialakult helyzet jelentős károkat okozhat a magyar fesztivál élet szereplői számára.

A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket – szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által jegyzett közleményben. Sok – a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő – nemzeti, nemzetközi jelentőséggel bíró oktató és minőségi szórakoztatást is nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott.

A kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak és velük elvész az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

Az Európában egyedülállóan gazdag magyar fesztiválpiac bizonyított: az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány, a csökkenő kulturális fesztiváltámogatás ellenére, erőn felül mindig megkereste, meg is találta a túlélés lehetőségét. A jelenlegi helyzet azonban minderre nem kínál lehetőséget.

Az MFSZ szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszútávú veszélyeire. Mindez azért is fontos, mert nincs még egy olyan területe a hazai kulturális életnek, amely a kultúra, a művészet, a közösségteremtés, a közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás együttműködése mentén ilyen erős, a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tud felmutatni, miközben minden korosztály megtalálja benne az érdeklődésének megfelelő programot.

Az MFSZ, mint az ágazat felelős képviselője, szívesen vállal szerepet a fesztivál támogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában. Szövetségünk rendelkezésre bocsájtja az évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programját és annak tapasztalatait. A fesztiválok résztámogatásait meghatározó döntéshozó testületek munkáját – amennyiben erre igény mutatkozik – szakértők delegálásával segíti.

Ebben a rendkívüli helyzetben, amikor a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra csökkent, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, az MFSZ elnöksége megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti.

Ennek ellenére, vagy pont ezért az elnökség tagjainak meggyőződése, hogy a kialakult anomáliákat csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

A Magyar Fesztivál Szövetség – látva és érzékelve a problémákat – a saját hatáskörében is keresi a megoldást: az MFSZ Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.

A Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége hisz abban, hogy a szakmai tudásra, tapasztalatokra és a kreativitásra mindig szükség van. A jelenlegi nehéz helyzetben egyre inkább.

Márta István
MFSZ elnök

Horváth László
MFSZ alelnök

Szigetvári József
MFSZ alelnök

Kolonics Erika
Ifjúsági Fesztiválok Tagozat vezető

Ígyártó Gabriella
Népművészeti és Hagyományőrző Fesztiválok Tagozat vezető

Mészáros Zoltán
Művészeti Fesztiválok Tagozat vezető

Sülyi Péter
Közösségi Fesztiválok Tagozat vezető

Zilai Zoltán
Gasztrokulturális Fesztiválok Tagozat vezető

Mezei Dániel
Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnök

Budapest, 2023-06-27