“A korábban befizetett adó arányában is lehetne támogatni a szektort, a mi elképzeléseink szerint annak húsz százalékával.”

Fölmerült egy ilyen javaslat is a fesztiválszervezés környékén arra, hogy miképpen tudná a kormányzat normatív alapon kisegíteni a járvány-sújtotta vállalkozásokat. Kiegészíthetné a nagyon sok szakmai szervezet által kidolgozott felhívásban foglaltakat. Esetleg kiválthatná az elmaradt árbevétel 20%-ának visszapótlását célzó javaslatot, ami híreink szerint egyelőre nem vált tárgyalási alappá. A korábbi adóhoz köthető támogatás adminisztratívan könnyen megoldható, bár sokkal kevesebb összeget mozgatna meg – akkor is, ha több évre visszamenőleg történne. (Az áfacsökkentés értelemszerűen nem jelentene kárpótlást a járvány időszakára, annak haszna csak az újraindulókat érintené.)

A fölmerült javaslatok bármelyike is csak egy töredéke lenne annak, amivel a bőkeblűbb kormányzatok támogatják a bajba jutott ágazatok szereplőit. A külföldön tapasztalhatókról szóló sok tanulságos információ, illetve a bevezetőben idézett mondat a romkocsmák egyik kezdeményezőjével készült interjúban olvasható (ami egyúttal képeink forrása).