November 15-ig lehet pályázni az EFFE Európa Fesztiválja Díjára
 
Az EFFE – Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért Program (www.effe.eu), az EFA-nak, az Európai Fesztiválszövetségnek (www.efa.eu) egy kísérleti jellegű projektjeként indul(t), mely az Európai Bizottság és az Európai Parlament éveken át tartó közös munkájának eredményeként született meg. A projektet hivatalosan 2014 januárjában hirdette meg és indított útjára az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős (akkori) biztosa, Androulla Vassiliou.
 
Az EFFE (effe.eu) azon fesztiválok iránt elkötelezett szakemberek, fesztiváligazgatók, fesztiválszervezők és EU állampolgárok portálja és platformja kíván lenni, akik az európai – elsősorban művészeti – fesztiválokba szeretnének mélyebb betekintést nyerni. Az EFFE Platform célja, hogy – az európai művészeti és kulturális fesztiválokról nyújtott információ közzététele, megosztása, hirdetése révén – az európai fesztiválokhoz való hozzáférést, azok mélyebb megismerését, nyilvánosságát segítse. Az EFFE Platform felmutatja az európai fesztiválok sokféleségét, hozzájárul kulturális értékeik érvényesüléséhez, támogatja a művészeti kiválóságot és a fesztiválszervezés új irányzatait.
 
Az EFFE első akciója az Európa Fesztiválja Díj, egy minőségi cím adományozása Európa legjobb fesztiváljai számára. A díjat a művészeti elköteleződés, a helyi közösségbe való beágyazottság és az európai illetve globális dimenzió irányelvei alapján ítélik majd oda Európa legjobb fesztiváljainak. Az egyes országok zsűri bizottsága dönt majd arról, hogy a címért folyamodó, pályázó fesztiválok ezeknek az értékeknek mennyire felelnek meg, s ez alapján kerülnek majd értékelésre. A címek és a díjak átadására, valamint egy multimédiás, átfogó, a kiemelkedő európai fesztiválokat bemutató kiadvány megjelentetésére 2015 őszén kerül sor, az – Európa egyik legjobb fesztiválján megrendezett – EFFE Gálaműsor keretében.
 
Magyarországon a Magyar Fesztivál Szövetség, mint „helyi” (nemzeti) EFFE csomópont koordinálja a címért, díjért való jelentkezést, jelöli ki a független szakértőkből álló zsűrit és nyújt felvilágosítást az európai uniós projekttel kapcsolatban.
 
A Magyar Fesztivál Szövetség minősítési programjában való részvétel, vagyis a pályázó fesztivál regisztrációja a fesztivalregisztracio.hu honlapon alapvető kritériuma a magyar fesztiválok EFFE címért való pályázásának! (Türelmüket kérjük: a regisztrációs rendszer karbantartása a napokban zajlik, a frissített rendszer elindítása a következő napokban, vagyis szeptember második felében várható.)
 
Az EFFE Európa Fesztiválja díjára november 15-ig lehet pályázni angol nyelven a www.effe.eu oldalon online.
 
EFFE ügyintéző: Vaspál Veronka effe@fesztivalszovetseg.hu
 
(+36-1-)327-38-29 (hétköznap délutánonként).