Laudáció Ambrus Zoltánról
 
Utazás kiállítás
2013. 02. 28.
 
Tizenhét évvel ezelőtt a hazai turisztikai paletta nem volt olyan színes és fesztiváloktól nyüzsgő, mint manapság. Akkor, vagyis l997-ben született meg a Csabai Kolbászfesztivál ötlete az akkori megyei könyvtár igazgatójától. A fesztivál alapját egy valós, a békési tájhoz köthető hagyományos termék, a házi, de legalábbis kisüzemi készítésű csabai kolbász ihlette. Vagyis egy szokásrend, amely széles felületen érintkezik a város tradíciójával, gazdasági múltjával és jelenével. A fesztivál szülőatyja felismerte a rendezvényben rejlő közösségteremtő és összetartozást formáló erőt. Már az első fesztivál is sikerrel robbant be a köztudatba. A fesztivál szerkezeti alapkoncepciója azóta sem változott, mindvégig megtartotta arcát, egyéni jellegét.
Az első évben 1000 m2 jelentette a fesztivál helyszínét, mára ez a terület 10.000 m2.   
1997-ben 15 000-en látogattak el a fesztiválra, 2012-ben 100 000-en! A gasztronómiai versenyek és bemutatók, a szórakoztató és művészeti kulturális programok száma négy nap alat elérte a 150-t. 
A legnépszerűbb 500 asztalos kolbászkészítő versenyen túl a színvonalas programok biztosítják a látogatók kulturális igényeinek kiszolgálását.
A fesztivál népszerűségét igazolja, hogy 2012-ben már 55, 3 % volt a visszatérő vendégek száma .
A látogatók az ország minden részéből – Budapesttel együtt 110 településről – érkeztek, érkeznek  Békéscsabára. A külföldi látogatók zöme Szlovákiából és Romániából jön, de egyre több a szerb, cseh, német, lengyel, finn és ukrán vendég is. És, ami fontos, a külföldiek 100 %-a nyilatkozott úgy, hogy kizárólag a Csabai Kolbászfesztivál miatt érkezett Magyarországra.  
Békéscsaba és Békés megye kereskedelmi szálláshelyei már 10 éve 100 %- osan megteltek a fesztiváli hétvégén.
Jelentős gazdaság-élénkítő előrelépésnek tudható be – többek között –  hogy a  Csabahús Zrt. hatalmas fejlesztést valósíthatott meg, és az évek során 11 kistermelő nyitotta meg kolbászkészítő kisüzemét.
 
A Csabai Kolbászfesztivál igazgatója a kezdetektől fontosnak tartotta a turisztikai szakma jelenlétét a fesztiválon és a fesztivál jelenlétét hazai és külföldi turisztikai rendezvényeken. A hazai fesztiválokkal való szakmai kapcsolattartásnak aktív szereplője volt úgy is, mint a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségi tagja.
 
Végezetül elmondható, hogy nem csak a Csabai Kolbász, de Békéscsaba is nagy versenyelőnyre tett szert a hazai kulturális-turisztikai palettán a Csabai Kolbászfesztivál okán.
 
Gratulálunk Ambrus Zoltánnak ahhoz a szakmai felkészültséghez és kitartó munkához, amellyel a Csabai Kolbászfesztivált nemzetközi sikerre vitte!
 
2012-ben – első alkalommal – A Magyar Fesztivál Szövetség AMBRUS ZOLTÁNT választotta „AZ ÉV FESZTIVÁLSZERVEZŐJÉNEK”.