Idén Balatonfüred látta vendégül a Balassi Intézet, külföldi magyar intézeteinek igazgatóit, éves találkozójukon, mely  konferenciára a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége is meghívást kapott. A konferencia második napjának délelőtti programja a fesztiválturizmus, a kulturális turizmus és a kulturális diplomácia témák köré épült.

A családias, szakmai légkörnek köszönhetően a klasszikus előadások helyett kerekasztal beszélgetés keretében dolgozták fel a témaköröket a megjelentek, így adva teret a folyamatos kérdéseknek, melyek valóban a lényegi pontok irányába terelték a diskurzust.

A szakmai panel meghívott vendégei Márta István (elnök Magyar Fesztivál Szövetség), Cserép László (Balatonfüred Művelődési, Oktatási, Sport és idegenforgalmi osztályvezető), Móczár Gábor (program, marketing és nemzetközi kapcsolatok igazgató) Zsolnay kulturális Negyed), Bérczes László (fesztiváligazgató Ördögkatlan Fesztivál), Lőrinczy György (főigazgató Operettszínház) és Turjányi Miklós  (fesztiváligazgató Zempléni Fesztivál) voltak, a beszélgetést Vitézy Zsófia (Balassi Intézet igazgató  Brüsszel) vezette.
Rövid bemutatkozás után a moderátor minden felet felkért arra, hogy mutasson be egy-egy jó gyakorlatot a saját területéről, egy-egy sikeres akciót a kulturális „exportra”, vagy „importra”. A délelőtti program hasznosságát mi sem mutatja jobban, minthogy egymás beszámolóit hallgatva is számos kapcsolódási pont rajzolódott ki a magyar kulturális élet szereplői és a külföldön hazánk kultúráját képviselő Ballassi Intézet igazgatói között. A hazai minőségi fesztiválokat tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség kezdeményezésére, egy stratégiai megállapodás megkötése mellett tették le a voksukat a felek, ezzel is megerősítve azt a meggyőződésüket, hogy a magyarországi fesztivál szcéna komoly hátországa lehet a Balassi Intézet nemzetközi csapatának. A két szervezet vezetője informálisan már meg is egyezett egy szorosabb együttműködés előkészítéséről, mely lehetővé teszi a gyors információ áramlást a külföldi intézmények irányába, valamint a külföldi, értékes kulturális programok magyarországi bemutatását.

A baráti hangulatú beszélgetést követően elégedetten távoztak a résztvevők a teremből, egyetértve abban, hogy az érdemi munka mihamarabbi beindítása érdekében megkezdik a szükséges előkészítő munkálatokat.

A délelőtt programot követően a Magyar Fesztivál Szövetség kihelyezett elnökségi űlésére is sor került, ahol a nyári fesztivál csúcsszezon előtt utoljára ült össze a Szövetség vezetősége. Fontos döntések születtek a fesztiválminősítő rendszer megújításáról, valamint egy szezont követő
turisztikai konferencia előkészítéséről, amely a 2016-os év értékeléséről, a 2017-es év előkészítéséről, a turisztikai intézményrendszer megújulásáról, valamint a szövetségi reformokról fog szólni a tervek szerint.