Elkészült a Nemzeti Kulturális Alapból 2019-ben fesztiváloknak jutó támogatás összesítése. A kulturális fesztiválok kollégiumán kívül a zenei, színházi, népművészeti, közművelődési és további szakkollégiumoktól valamint a miniszteri keretből is került pénz. A besorolás tévedésének kockázatát vállalva 241 fesztivált számoltunk. A nekik jutott teljes összeg
1 milliárd 166 millió forint – több mint 2018-ban, amikor ez a summa egy milliárd alatt maradt.

Az EMMI által különféle jogcímeken fesztiváloknak adott támogatással együtt legalább háromszor ekkora a fesztiváloknak 2019-ben fesztiváloknak juttatott állami támogatás egésze. Az NKA hagyománya és az ott jellemző nyílt kiírási és szakmai elbírálás gyakorlat tulajdonít különös jelentőséget ennek a forrásnak.

A kép az Ördögkatlan honlapjáról származik, akik a legtöbb kuratóriumtól és a legnagyobb együttes NKA-támogatást kapták. “Aki abban a szerencsében részesül, hogy ellátogat a fesztiválra, biztos, hogy egy hétig másállapotba kerül, kiesik a mindennapok megosztott társadalmából, és úgy érzi, hogy egy olyan közösség tagja, melyben az alapértékek egyformák.” – ez a mondat a fesztivál minősítői összegzésében szerepel.