A Művészetek Völgye mellett több rendezvény „szülőatyjaként” is bizonyította elkötelezettségét a fesztiválok iránt. A Zsolnay Fesztivál és a gyerekeknek szóló Szamár-fül Családi Fesztivál máig sikeresen működnek Pécsett. Amikor több mint két évtizeddel a Művészetek Völgye megalapítása után, baranyai barangolásai során felfigyelt az ormánsági Bőköz értékeire, elhatározta, itt is létrehoz egy kulturális eseményt – de nem egy másik Kapolcsot, hanem a tájegység hagyományaihoz, ökoturisztikai sajátosságaihoz illeszkedő, műfaji sokszínűségre törekvő programsorozatot. Elképzeléseit mindenhol örömmel fogadták, a tájegység önkormányzatai, a megye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is szívesen nyújtott hozzá forrásokat, így a tervek gyorsan megvalósultak. Az első fesztivált szeptemberben tartották Bőköz három kis falvában – Kémesen, Szaporcán és Tésenfán – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjában. Varnus Xavér két koncertjének bevételét a szaporcai református templom XIX. századi Hammerlich orgonájának restaurálására ajánlották fel. A háromnapos fesztivált követően pedig a három falu iskolás gyerekeit látta vendégül a budapesti állatkert és a Nemzeti Színház. Nagy részük még soha nem járt a fővárosban.

Márta István három évig irányította sikerrel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t, de szíve nyugdíjba vonulását követően is Pécsen maradt: a polgármester kulturális főtanácsadójaként továbbra is aktívan alakítja a város egyre gazdagabb kulturális életét. Elképzelései között innovatív rendezvények elindítása épp – úgy szerepel, mint a régiek – például a POSZT – újragondolása.

A rajongásig szeretett Kapolcson is több terve van: a 27. életévébe lépő Művészetek Völgye szervezésében aktívan már nem vesz részt, de előkészítés alatt áll egy gyerekeknek szóló összművészeti projektje, amelyet – először kísérleti jelleggel – jövő júniusban szeretne létrehozni Kapolcska Program néven, középpontban a fiatal tehetségek felkutatásával. Ezenkívül archívumot hoztak létre a kapolcsi Molnárházban – az 1980 – as évek közepétől napjainkig fellelhető több ezer írásos és képi anyagot digitalizálják és kutathatóvá teszik –, valamint elindult a Malmok völgye elnevezésű turisztikai fejlesztés is, amelynek egyik attrakciója a rekonstruált és újra működővé tett Falumalom lehet.
A közel száz taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként a szakmai érdek képviselet és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése mellett jelenleg azon dolgozik, hogy a fesztiválokról megbízható, egzakt adatok álljanak rendelkezésre.

Úgy véli, ma már jóval nagyobb a kormányzati forrás – 2016-ban mintegy 4 milliárd forint – a fesztiválok támogatására, mint évekkel ezelőtt. Nagy előrelépésnek tartja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma és a Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes
Kollégiuma dönthet a támogatások egy részének kiosztásáról, egyedül a tervezhetőséggel vannak
még problémák. A szövetség sokéves lobbijának is eredménye, hogy a központi keretekből többségében értékes, színvonalas, önálló arculattal rendelkező fesztiválok részesülnek, valamint az is, hogy az ígéretek szerint idén csak a vidéki fesztiválok 500 millió forint kormányzati résztámogatást kapnak. Zeneszerzői munkássága sem látja kárát sokrétű tevékenységének, ezt bizonyítja legutóbbi Tér-Idő (Space-Time) című műve, valamint a Pécsi Balettnek Duda Bird címmel komponált darab.

Szakmai életútja:
Pályája során több mint 60 zeneművet írt. zenei vezetője volt a veszprémi Petőfi Színháznak, a nemzeti Színháznak, és 13 évig igazgatta az Új Színházat. Két évig a PoSzT művészeti vezetője. A kapolcsi Művészetek Völgye alapítója. 2012– 2015: a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, 2015-től polgármesteri kulturális főtanácsadó Pécsett. 2016-tól a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma kuratóriumi tagja.

————

forrás: Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turimusban – kiadvány